Logo
  • ANSLAGSTAVLOR
    • Stadsodling
    • Levande Centrum

    • Kreativitet & entreprenörskap
  • BLOGG
    • Stadsodling
    • Levande Centrum

    • Kreativitet & entreprenörskap
  • OM PROJEKTET
  • FRÅGOR & SVAR
  • KONTAKT
oktober 27, 2015
bagarmossensmartup
Kreativitet, Entreprenörskap
0

Bagarmossens cykelkök – förändrar världen med cyklar

FöregåendeNästa

Ott har startat cykelköketTrodde du att cyklar är bara ett transportmedel? Fel, det är så mycket mer – ett sätt att förändra världen på. I Bagarmossens cykelkök möts människor för att lära sig mecka, fika, äta veganbullar eller bara umgås.

Cykelkök i hela världen – nu också i Bagis
Vad har Solna, Malmö, Moskva och Bagarmossen gemensamt? Jo, de har cykelkök. Det är en avgiftsfri gör-det-själv-verkstad där människor oavsett förkunskaper möts och lär sig själva och varandra att laga cyklar.

Även i Moskva finns det cykelkök– Cykelkök, eller ”bike kitchen” kommer ursprungligen från USA och finns numer över hela världen. De drivs volontärt av eldsjälar, studenter och andra som har tid över. Verksamheten finansieras på olika sätt, antingen får man stöd av någon myndighet eller företag eller så lagar och man säljer skrotcyklar, säger Otto Rimfors, som är initiativtagare till Bagarmossens cykelkök.

Veganfika, kurser och återvinning av cyklar
Veganbullar är livetCykelköket är öppet några kvällar i veckan och här ordnas det också kurser för folk som inte kan cykla. Gamla skrotcyklar återvinns och det är även möjligt att fika. Veganskt förstås, Otto är en själv en entusiastisk vegan som ofta bjuder folk på goda hembakta veganbullar.

– Utöver att cykla är mitt bästa miljötips att bli vegan, det är så bra utifrån många olika perspektiv, säger han.

Cykelkök som bibliotek i framtiden
Målet med Cykelköket är att främja en cykelkultur för alla.

– Vi vill att cykelkök ska vara som bibliotek i framtiden. Det ska finnas ett i varje stadsdel och de ska vara en del i en hållbar infrastruktur. Jag kan även tänka mig att starta en organisation som hjälper människor i olika stadsdelar att starta cykelkök, säger Otto, som tror att cykeln kommer ju bli en grundpelare i framtiden. Han cyklar själv överallt men är ingen expert.

– Jag kan laga punkteringar ute på stan numer, men jag är inget meckarproffs. Och det är inte heller tanken, man behöver inte vara det i Cykelköket. Vi hjälper varandra och lär oss av Youtube och av böcker.

Velat ha cykelkök i flera år
Otto grundare av Cykelköket i Bagarmossen
Otto är själv nyutexad miljöingenjör från KTH och är på väg ut på arbetsmarknaden, men han vill inte jobba heltid för att hinna med projekt som Bagarmossens cykelkök.

– Jag bor i Bagarmossen och har tänkt på cykelkök i flera år. Jag har hoppats på att någon ska starta ett här, men ingen gjorde det. Så när jag kom hem i våras efter en utomlandsvistelse bestämde jag mig för att ta tag i saken och starta ett. Jag gjorde stadgar, tidplan och efterlyste folk.

Jämställt och för flyktingar
En viktig sak med Cykelköket är att det ska vara jämställt. Därför vände sig Otto till Rättviseförmedlingen, som har en lista på kvinnliga cykelexperter. Detta ledde till att kvinnorna var i majoritet på första mötet.

– Vi vänder oss verkligen till alla. Till exempel kommer vi att lära nyanlända flyktingar som inte kan cykla att göra det. Vi vill också ta tillvara på kunskaper hos flyktingar som är bra på att mecka med cyklar.

Intresset är stort och Cykelköket är idag dels en ideell förening men består också ett stort och brokigt nätverk.

Stort engagemang i Bagis
Cykling mot oljekrigAnledningen till att det ligger i Bagarmossen är dels för att Otto bor där. men det beror också på att det finns ett stort engagemang i stadsdelen.

– Det är viktigt att de som är med bor i närheten eftersom det inte funkar så bra att ha med en trasig cykel på tunnelbanan, säger Otto.

Han har alltid haft ett stort miljöintresse och har bott mycket utomlands. När han inte cyklar åker han gärna tåg eller liftar. En gång liftade han till Berlin. Nu har han återvänt till Bagarmossen och tagit med sig en liten bit av världen dit i form av ett cykelkök.

 

Fakta Bagarmossens cykelkök

E-post: info@bagarmossenscykelkok.se
Hemsida: bagarmossenscykelkok.se
Facebook: www.facebook.com/bagarmossenscykelkok
Öppettider: Se hemsida eller fb-sida

Bagarmossens cykelkök söker sponsorer och gåvor i form av verktyg och pengar. De vill också ha medlemmar, det kostar 100 kr per år. Om du som läser känner till ett företag eller en organisation som vill bidra tillBagarmossens Cykelkök med pengar eller verktyg, hör gärna av dig!

Dela

Författaren bagarmossensmartup

0 kommentarer General

Kommentera Avbryt svar

2 × 1 =

 

OM SIDAN

Den här sidan berättar om vad som händer i projektet Bagarmossen Smartup - tillsammans för en levande stadsdel. 



Här finns också anslagstavlor för aktuella frågor och förslag som vi hoppas att du som bor, lever, jobbar eller pluggar i Bagarmossen tycker till om.

POPULÄRA INLÄGG

Stadsodling skapar ett blomstrande Bagarmossen

I Bagarmossen finns många aktiva och engagerade stadsodlare. Det ser vi i de bostadskvarter där våra hyresgäster bor och även

Kreativitet

Kreativitet och entreprenörskap – the Bagarmossen way

Bagarmossen är ovanligt tättbefolkat av kreativa människor, småföretagare och entreprenörer. I en vid ring runt centrum är källarkontor, gamla butikslokaler,

Tunnelbanan invigs i Bagarmossen 1958 (Bild från Stockholmskällan)

Ett mer levande centrum och hållbar närservice

Bagarmossen centrum har växt fram succesivt sedan 1950-talet. Ursprungligen bestod centrum av två butiksområden på var sin sida om tunnelbanan.

Tillsammans för en levande stadsdel – lokalt program i Bagarmossen

Jag heter Susanna och arbetar med resiliens, hållbar stadsutveckling och miljökommunikation. Jag är också bagisbo. Sedan länge tillbaka har jag

Bagarmossen Smartup bjöd in till stadsvandring

Den 20 juni bjöd Bagarmossen Smartup in till en stadsvandring för att visa alla de verksamheter och aktiviteter som skapats

Etiketter

#bonmec #bonnemecanique #livsstil #smartup allmännyttan ateljé Bagarmossen bagarmossen smartup Bagis bagis gröna gatufest Bonne Mecanique bostadsbolag Byälvsvägen centrum centrumutveckling Coffice cykelkök cykelmek cykelreparatör cykelverkstad cykling Folkets Hus Hoffice Hållbara Idéer hållbara transporter hållbarhet konst konstateljé konstnär Lokal ekonomi lokaler lokalförvaltning lokalutveckling lådcykel lådcykelpool mobilitetslösningar mötesplats odling odling odlingskurs Odlingskurs permakultur sagojord Skarpnäckslyftet stadsdelsutveckling stockholmshem
mars 2021
M T O T F L S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
« jul