Logo
  • ANSLAGSTAVLOR
    • Stadsodling
    • Levande Centrum

    • Kreativitet & entreprenörskap
  • BLOGG
    • Stadsodling
    • Levande Centrum

    • Kreativitet & entreprenörskap
  • OM PROJEKTET
  • FRÅGOR & SVAR
  • KONTAKT
juni 15, 2016
bagarmossensmartup
Centrum, Kreativitet, Entreprenörskap, Stadsodling
0

Bagis – en grönskande odlingsoas

FöregåendeNästa
Odling i Bagis centrum

Det är något med blommor, plantor och jord som är magiskt. Det för samman människor på ett sätt som få andra saker kan. Och i Bagarmossen gillar man odling. Det finns i dagsläget flera hundra små odlingar som drivs av boende på gårdarna. Sedan finns trädgårdar som japanska trädgården, skogsträdgården och den pedagogiska barnträdgården Sagojord. Alldeles nyligen har det också startats en gemensamhetsodling på Lillåvägen och i centrum har två badkar fyllts med blommor. Och så finns det boende som vill göra hustaken på Byälvsvägen till prunkande trädgårdar.

Möt några av odlarna och odlingarna här – och följ med på en resa till det gröna Bagis!

Odling på gården – Lillåvägen
Det är en mild vårkväll och odlingen på Lillåvägen ska invigas.

Paret Thorsell på Lillåvägen

Bo och Rut odlar på Lillåvägen

– Jag ska ha vaxbönor, lök och morötter. Inte för att jag är mycket för ekologiskt men ändå, berättar Bo Thorsell. Han och hustrun Rut är några av de som har samlats vid invigningen. De tillhör den äldre generationen men här finns också flera barnfamiljer på plats, en blandning helt enkelt, och efter ett tag myllrar det av folk på gården.

My odlar på Lillåvägen

Jenny ”My” Johansson tog initiativ till odlingen.

Bakgrunden till odlingen är en så kallad ”emo-mapping” där två fokusgrupper fick fotografera och beskriva olika känslor i förhållande till flera olika platser i Bagarmossen. Resultatet visade att den här gården upplevdes som otrygg, särskilt vid ett buskage där det brukade sitta ungdomar och vuxna och röka och dricka alkohol. Stockholmshems förvaltare tog bort buskaget och sedan fanns det hyresgäster som ville göra mer än så.

– De hade idéer för sin gård och ville gärna ha ätbara saker, berättar Tobias Lind, projektledare för Smartup.

En av de mest engagerade var Jenny ”My” Johansson.

– Det var tråkigt på gården så jag tog upp att man kunde göra odlingar med stöd från Bagarmossen Smartup. Först hade jag möte med vår fastighetsförvaltare Lars och Tobias Lind. Sen pratade vi med några grannar och därefter med odlingsexperten på Stockholmshem, berättar My som nu njuter av att kunna odla på sin egen gård.

Cina Monn pekar

Cina Monn vill ha gröna tak

Gröna tak på Byälvsvägen
– Det skulle vara odlingar, bikupor men också en plats för vila.

Cina Monn pekar upp mot de platta taken på Byälvsvägen. I ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden har hon beskrivit hur taken skulle kunna bli gröna oaser för hyresgästerna.

– Det skulle göra hyresrätterna lite mer ”lyxiga” och göra det möjligt för dem som behöver odla och rå om sig själva.

Cina bor själv på Byälvsvägen. För några år sedan startade hon kulturträdgården Sagojord som idag består av en lekstuga omgiven av blommor och växter. Det blir en trädgård för frivilligt lärande som prunkar i vårsolen. Här samlas ett gäng boende då och då för att fixa och dona i trädgården, som också är en populär plats för förskolor och andra barngrupper. Förra året arrangerade gruppen bakom trädgården Sagojord också Bagis Gröna Gatufest, en loppis med kakbuffé och en mängd andra aktiviteter som lockade tusentals personer till Byälvsvägen.

Cina vill gå vidare med sina visioner för den långa miljonprogramsgatan i Bagarmossen och hoppas att taken ska kunna skapa en ny grön dimension där.

Sagojords grundare

Cina i trädgården Sagojord

– Utöver, odling och vila ser jag också ekonomiska miljövinster i att taken kombineras med solpaneler för lokal uppvärmning. Då behöver det inte bli kraftiga hyreshöjningar.

Bagis Gröna Gatufest

Lång loppis var en del av Bagis Gröna Gatufest

Från gerillaodling till grön gatufest
Byälvsvägen är Bagarmossens eget miljonprogram. Ett ganska så beskedligt sådant där många av husen bara är tre våningar. Men visst har det varit oroligt och otryggt här och ryktet har inte alltid varit det bästa.

– Men vi har jobbat jättemycket med trygghet genom Skarpnäckslyftet, berättar Tobias Lind som utöver att vara projektledare i Bagarmossen Smartup, har arbetat i många år med stadsdelsutveckling för Stockholmshem.

Och något har ändrats på Byälvsvägen, som numer är ett riktigt trivsamt område. En viktig orsak till tycks vara odlingarna. De finns lite varstans och sköts av hyresgästerna som på det sättet ger området en personlig karaktär.

Stockholmshem har också tagit tillvara på odlingsintresset på Byälvsvägen genom att arrangera en odlingskurs som leddes av den lokala odlingsexperten Katja Jassey. Det var en populär kurs som ledde till ökad gemenskap och ännu mer odling. Inte minst var det flera där som engagerade sig i trädgården Sagojord som nämns ovan.

En av dem var Silvana Iannone som knäckte idén om att Byälvsvägen skulle ha en grön gatufest.

Bagis Gröna Gatufest honungsförsäljning

Lokalt producerad honung såldes också

– Vi tyckte att det var en jättebra idé och stöttade dem, berättar Tobias Lind, fast inte med mycket pengar då vi vill att konceptet ska drivas av boendeinitiativ och vara självgående. Så vi lånade ut lite pengar och hjälpte till med affisch, tält och lite annat.

Gatufesten blev en succé med tusentals besökare och arrangörerna gick med vinst. Men de fick behålla lånet från Bagarmossen Smartup om de lovade att arrangera en ny gatufest året därpå, vilket kommer att ske. Byälvsvägen har blivit Bagis gröna gata – och kanske snart också med gröna tak.

badkarsodling4

Saga planterar i badkaret

 

Badkarsodlingen i centrum – en start
Plötsligt står två tomma badkar på den annars öde bouleplanen i Bagis centrum. Den finns där på grund av ett medborgarförslag om bouleplan i centrum men används aldrig för sitt syfte. De många fimparna på marken skvallrar snarare om att den fungerar som rökruta.

Men det ska det bli ändring på. Till badkaren forslas nu blommor i mängder och Stockholmshems personal börjar fylla badkaren med jord och sedan med blommor. Projektledaren Tobias Lind fungerar som inkastare och ropar till förbipasserande.

– Kom hit och plantera, vi bjuder på juice också.

Och ganska snart kommer några nyfikna. En äldre dam som inte vill uppge sitt namn konstaterar att det har skett en uppryckning i Bagarmossen den senaste tiden. Kristoffer Hernbäck, som är har varit fritidspolitiker och tidigare suttit med i Stockholmshems styrelse stannar till med sina två barn. Äldsta dottern Saga, 6 år, går in med lust och liv i planteringsarbetet.

I Bagis odlar man i badkar

Planteringen gör att olika generationer möts

Familjen Hernbäck är nyinflyttade och har utsikt över odlingen. Kristoffer ser gärna mer odling på boulebanan.

– Det är en jättebra idé att odla här och det vore roligt med en större odling där ungarna kunde hålla på.

Strax kommer det flera människor och det blir nästan en liten spontan folkfest. Shino med sonen Zirak deltar också.

– Det är jättefint. Jag tycker om att plantera säger Shino som bor på Byälvsvägen och har lite planteringar utanför huset, men hon vill ha mer.

Alltför fort är planteringen över. Nu står två prunkande badkar och sittmöbler på den gamla boulebanan. Bagarmossens centrum har fått en ny mötesplats med odling i centrum.

– Målet är att det ska bli mer här på sikt, säger Tobias Lind. Vi vill gärna ha en odling som blir en mötesplats mellan olika generationer av bagisbor. Odling tycks vara något som för samman människor.

 

Fakta: Gröna projekt i Bagis


Äppelblom på ByälvsvägenBagisodlarna
– odlar vid Skogsträdgården. Ibland arrangerar de Grön söndag med olika aktiviteter i maj månad.

Japanska trädgården: En vacker japansk trädgård som sköts av en lokal förening, de har en grupp på FB som man kan gå med i: https://www.facebook.com/groups/1597112940577090/?fref=ts

Bagis gröna gatufest: Sista helgen i augusti hålls festen. Då blir det loppis, kakbuffé med mera.

Trädgården Sagojord: Är en vacker trädgård med lekstuga på
Byälvsvägen 47 i Bagarmossen. https://www.facebook.com/TradgardenSagojord/?fref=ts

tulpanerGemensamhetsodlingen på Lillåvägen: Består av några odlingslådor och rabatter samt trästockar som bänkar på gården på Lillåvägen.

Badkarsodlingen i centrum: Finns på boulebanan för allmän beskådan. På sikt blir där troligen mer odlingar.

Blommor4U: Säljer ekologiska fröer, jord, plantor och bokashi (oumbärlig kompostmetod). Finns i centrum.

Resiliensodling: Mindre odlingsprojekt med regntunna mm har startat vid Bagarmossen Resilience Centre.

 

Text och foto: Susanna Elfors

Bagarmossenbagarmossen smartupByälvsvägenodling odlingskursOdlingskursstadsdelsutveckling
Dela

Författaren bagarmossensmartup

Liknande inlägg

Sommarjobbare Unga Berättar

Muralmålning och självporträtt i Bagis ger unga stolthet

juli 4, 2016
Lena Kleingeld på Blommor4U

Blommor4U – butiken för medvetna Bagisbor har utökats

april 25, 2017
Konstnär i Bagarmossen

Karin Efraim gör magiska bilder med bagismotiv

oktober 31, 2015
0 kommentarer General

Kommentera Avbryt svar

femton + tretton =

 

OM SIDAN

Den här sidan berättar om vad som händer i projektet Bagarmossen Smartup - tillsammans för en levande stadsdel. 



Här finns också anslagstavlor för aktuella frågor och förslag som vi hoppas att du som bor, lever, jobbar eller pluggar i Bagarmossen tycker till om.

POPULÄRA INLÄGG

Stadsodling skapar ett blomstrande Bagarmossen

I Bagarmossen finns många aktiva och engagerade stadsodlare. Det ser vi i de bostadskvarter där våra hyresgäster bor och även

Kreativitet

Kreativitet och entreprenörskap – the Bagarmossen way

Bagarmossen är ovanligt tättbefolkat av kreativa människor, småföretagare och entreprenörer. I en vid ring runt centrum är källarkontor, gamla butikslokaler,

Tunnelbanan invigs i Bagarmossen 1958 (Bild från Stockholmskällan)

Ett mer levande centrum och hållbar närservice

Bagarmossen centrum har växt fram succesivt sedan 1950-talet. Ursprungligen bestod centrum av två butiksområden på var sin sida om tunnelbanan.

Tillsammans för en levande stadsdel – lokalt program i Bagarmossen

Jag heter Susanna och arbetar med resiliens, hållbar stadsutveckling och miljökommunikation. Jag är också bagisbo. Sedan länge tillbaka har jag

Bagarmossen Smartup bjöd in till stadsvandring

Den 20 juni bjöd Bagarmossen Smartup in till en stadsvandring för att visa alla de verksamheter och aktiviteter som skapats

Etiketter

#bonmec #bonnemecanique #livsstil #smartup allmännyttan ateljé Bagarmossen bagarmossen smartup Bagis bagis gröna gatufest Bonne Mecanique bostadsbolag Byälvsvägen centrum centrumutveckling Coffice cykelkök cykelmek cykelreparatör cykelverkstad cykling Folkets Hus Hoffice Hållbara Idéer hållbara transporter hållbarhet konst konstateljé konstnär Lokal ekonomi lokaler lokalförvaltning lokalutveckling lådcykel lådcykelpool mobilitetslösningar mötesplats odling odling odlingskurs Odlingskurs permakultur sagojord Skarpnäckslyftet stadsdelsutveckling stockholmshem
januari 2021
M T O T F L S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
« jul